duminică, 2 aprilie, 2023

214 ani de la nașterea lui Abraham Lincoln

Noutati

Viața lui Abraham Lincoln a fost una de film. S-a născut la 12 aprilie 1809, în Kentucky, SUA. Despre el se știe că a fost un copil sărac de la frontiera de vest la limita de unde începeau Marile Preerii. A muncit ca fermier, plutaș, tăietor de lemne. A reușit să studieze suficient încât să poată urma cursuri universitare devenind avocat în statul Illinois. Talentul lui l-a dus la promovarea ca deputat statal, iar apoi în 1840 să devină membru al Congresului Federal.

A devenit în 1861, al 16-lea președinte al SUA. A condus numai Nordul deoarece Sudul a proclamat secesiunea din cauza refuzului de a elibera sclavii. Deși confederații din Sud au avut unele succese, din 1863, Lincoln, bazându-se pe ofițerii de la West Point, veterani ai războiului pentru Texas și ai celui cu Mexicul, a reușit să determine Nordul să triumfe la Gettysburg. De atunci și până în 1865, Sudul a fost în regres, generalul sudist Robert Lee, capitulând la Appomattox, în fața generalului nordist Ulysses Grant.

Pentru că sudiștii nu s-au împăcat cu înfrângerea dar mai ales cu pierderea sclavilor, ei au plănuit asasinarea în 15 aprilie 1865 la Washington DC la Teatrul Ford.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa