miercuri, 29 martie, 2023

27 ianuarie 1945 – când lumea a văzut ororile naziste

Noutati

La 27 ianuarie 1945, sistemul concentraționar și de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (Oskwiwcim, Polonia ocupată de cel de al III-lea Reich) cădea în fața Armatei Roșii. Peste un milion de evrei, rromi și alți prizonieri și-au pierdut viața aici. Lagărul a fost inițial pentru prizonieri de război, dar după conferința de la Wansee din ianuarie 1942, a devenit lagăr de exterminare pentru evrei și rromi. Aici și-a pus în aplicare opera criminală medicul SS Joseph Mengele, niciodată prins sau judecat din cauza faptului că a fost mereu cu un pas înaintea urmăritorilor săi.

Avioanele americane trimise în misiuni de spionaj fotografiaseră infrastructura de la Auschwitz iar amiralul Wilhelm Canaris trimisese pe ascuns în Occident, imagini furate de rezistența din lagăr cu crimele naziste, imagini făcute chiar de naziști pentru a se lăuda în fața urmașilor.

Este emblematic exemplul ofițerului Witold Pilecki, ofițer polonez care s-a predat pentru a ajunge în Auschwitz unde a organizat o rezistență menită să dezvăluie lumii crima în masă, științific planificată de naziști.

Ziua de 27 ianuarie este Ziua Comemorării victimelor Holocaustului.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa