sâmbătă, 25 martie, 2023

4 ani fără scriitorul și diplomatul Ion Brad

Noutati

Ion Brad a văzut lumina zilei la 8 noiembrie 1929, la Pănade, Alba. Absolvent de liceu la Blaj, apoi de Filologie la Cluj, Ion Brad a lucrat la Cluj, unde în calitate de secretar al Uniunii Scriitorilor a demonstrat că Ion Agârbiceanu era un scriitor care nu trebuia ascuns la index de către comuniști. Nu se știe dacă mai citeam azi Darul lui Moș Miron dacă Ion Brad nu demonstra valoarea perenă a creației lui Ion Agârbiceanu.

De numele lui Ion Brad, pe lângă numărul impresionant de scrieri literare, memorialistice, se leagă cei 9 ani (1973-1982) cât a reprezentat România la Atena în Grecia, în calitate de ambasador extraordinar și ministru plenipotențiar.

Ion Brad a reușit să gestioneze foarte bine repatrierea refugiaților politici greci stabiliți după 1949 în România, imediat după căderea juntei militare de extremă dreapta în 1974. În ciuda unor șicane și dificultăți făcute grecilor de partea română (românii nu au fost de acord să acorde pensii celor care aleseseră să plece în Grecia, familiile care plecau au fost obligate să elibereze rapid apartamentele, au fost concediați înainte de plecare, situația pensiilor fiind reglementată după 1990) și de partea greacă (deși era guvern socialist PASOK la putere în Grecia după 1974, grecii aveau resentimente față de grecii urmași ai refugiaților politici comuniști din cauza războiului civil din 1946-19149 – recomand lucrarea istoricului Apstolos Patelakis despre refugiații greci ai războiului civil din Grecia 1946-1949, apărută la Târgoviște în 2017, autorul însuși fiind fiu de refugiați, reușind repatrierea în 1979 și un foarte bun prieten al scriitorului și diplomatului evocat azi, Ion Brad), repatrierea a fost un succes datorită implicării ambasadorului Ion Brad care a gestionat și bunele relații româno-elene, Nicolae Ceaușescu vizitând Atena în 1981.

Fiica diplomatului Ion Brad, Lia Brad Chisacoff a moștenit pasiunea tatălui fiind una din cele mai recunoscute cercetătoare ale problematicii Balcanilor și Sud-Estului European.

Diplomatul și scriitorul Ion Brad ne-a părăsit la București, la 6 feberuarie 2019.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa