duminică, 14 aprilie, 2024

7 aprilie 1931, ziua în care s-a născut marele actor Amza Pellea – nea Mărin de la Băilești, o emblemă a Olteniei

Noutati

Astăzi, 7 aprilie, se împlinesc 92 de ani de la nașterea marelui actor Amza Pellea, o emblemă a Olteniei și unul dintre cei mai importanți actori români ai secolului XX. Cunoscut fiind ca „Nea Mărin de la Băilești”, Amza Pellea a jucat în peste 80 de roluri la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București.

Pe lângă activitatea sa la teatru, Amza Pellea a avut roluri importante în peste 50 de filme, printre care „Setea” (1961), „Dacii” (1967), „Mihai Viteazul” (1971), „Osînda” (1977) și „Nea Mărin miliardar” (1979). Carisma și talentul său deosebit l-au făcut să devină unul dintre cei mai îndrăgiți actori.

Născut în Băilești, județul Dolj, pe 7 aprilie 1931, Amza Pellea a fost fiul directorului cooperativei „Munca Noastră” din Băilești. A studiat la Colegiul Național Carol I din Craiova și apoi la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, unde a început să se formeze ca actor și să-și dezvolte talentul.

În perioada 1973-1974, Amza Pellea a fost directorul Teatrului Național din Craiova. De asemenea, a predat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în perioada 1974-1983, contribuind astfel la formarea tinerilor actori și la dezvoltarea artei teatrale românești.

Marele actor s-a stins din viață la București, în data de 12 decembrie 1983, la vârsta de 53 de ani.

Cauza morții ar fi fost un cancer la plămâni ce a evoluat rapid.

Amza Pellea rămâne un model pentru toți cei care își doresc să urmeze o carieră în teatru și în cinematografie, fiind un exemplu de perseverență, talent și pasiune pentru arta spectacolului. În memoria sa, îi vom rămâne recunoscători pentru contribuția sa la dezvoltarea culturii și a artei în România.

Să nu uităm însă că anul trecut “CASA MEMORIALĂ AMZA PELLEA” din Băilești a fost închisă.

Astăzi se va redeschide și Casa Memoriala “Amza Pellea” din Băilești.

„Astăzi, 7 aprilie, ziua în care tatăl meu a văzut lumina zilei, vreau să fac un anunț. Casa Memorială „Amza Pellea” din Băilești își va redeschide porțile, în haine noi și va funcționa în regim permanent. Trebuie să mulțumesc Președintelui Consiliului Județean Dolj, domnul Cosmin Vasile și domnului Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei Craiova. Fără sprijinul excepțional acordat de către dânșii, Casa Memorială ar fi rămas închisă. Domnii mei, vă adresez un mare mulțumesc, în numele tatălui meu și al meu personal! Vă mulțumesc pentru că-i cinstiți memoria, așa cum se cuvine, celui care a iubit din tot sufletul Oltenia și pe olteni!” – Oana Pellea.

(P)

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Ortodont
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro

Vadrexim - Anvelope de calitate!

Comunicate de presa