marți, 21 martie, 2023

8 februarie 1880 – ziua când independența României a fost recunoscută pe deplin

Noutati

Deși România și-a proclamat independența la 9 mai 1877, iar Congresul de Pace de la Berlin a consfințit-o prin Tratatul din 13 iulie 1878, unele state au întârziat recunoașterea deoarece României i se ceruse să renunțe la condiționarea cetățeniei române de apartenența la creștinism și i se mai ceruse să răscumpere acțiunile trustului falimentar Stroussberg care finanțat de concernul Bleichroder-Hansemann, bancherii oficiali ai Germaniei, trust care se angajase la construcția căilor ferate ale României.

Până la urmă, până în 1889, România a devenit proprietar pe toate căile ferate române, iar articolul 7 fost modificat pe principiul împământenirii-naturalizării la cerere a locuitorilor României care nu erau creștini. 883 de evrei participanți la războiul de independență au fost declarați cetățeni prin decret domnesc semnat de Carol I.

Așadar, la 8 februarie 1880, România a fost recunoscută ca stat independent de Franța, Marea Britanie și Germania. Ministrul de externe francez Waddington a sugerat ca România pe lângă Dobrogea, primită prin tratatul din 1878 și unită cu România la 14 noiembrie 1878, să mai primească Silistra și un teritoriu în sudul Dobrogei drept compensație pentru preluarea de către Rusia a Sudului Basarabiei care îi asigurase până la 1856, ieșirea la Dunăre.

Această chestiune se va rezolva la 10 august 1913 prin Tratatul de Pace de la București care punea capăt celui de al doilea război balcanic.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa