În seara de 29 decembrie 1933, pe peronul Gării Sinaia, fără gardă de corp, la ora 21.55, Președintele Consiliului de Miniștri I G Duca se îndrepta spre trenul care urma să plece spre București, la care era atașat vagonul ministerial. Lumina era slabă pe peron, iar cei trei legionari din grupul Nicadorilor -Doru Belimace, Ion Caranica, Nicolae Constantinescu, bine ascunși în gradenele zidului de lângă Gara Sinaia au utilizat fumigene și au deschis focul, ucigându-l pe loc pe șeful guvernului român care scosese Garda de Fier în afara legii.
Asasinii s-au predat și au fost condamnați la închisoare. Vor fi lichidați în noiembrie 1938, alături de Decemviri și de Corneliu Zelea Codreanu din ordinul lui Carol II. S-a speculat că regele Carol II, temându-se de ascendentul lui IG Duca nu ar fi fost străin de planurile de asasinare a omului politic liberal, cel puțin fiindcă el ar fi știut de intenția legionarilor și nu a ordonat prinderea prealabilă a atentatorilor.
IG Duca se născuse la București, era fiul celebrului inginer Gheorghe Duca, pionier și responsabil de stat al construcțiilor și administrației feroviare românești. Totuși, fiind magistrat în județul Vâlcea, apoi parlamentar de Vâlcea, el s-a îndrăgostit de această zonă a Olteniei, construind o casă la Măldărești unde a cumpărat o culă. numită și azi Cula Duca, nu departe de Horezu, localitate unde I G Duca își exprimase dorința de a fi înmormântat.
IG Duca a fost cel mai apropiat colaborator al lui Ionel Brătianu, un secretar excepțional, a participat la negocierile de intrare în război de partea Antantei dar nu a avut capacitatea de a se impune ca un lider charismatic asemeni Brătienilor. Totuși, ca lider al PNL și ca șef al guvernului, în scurta sa perioadă de guvernare, IG Duca rămâne o personalitate emblematică a României dar și a Olteniei, fiind executor testamentar al testamentului lui Ioan Michail, celebrul filantrop din Craiova.