Vaticanul este azi martorul unei situații unice. Un papă în viață, Papa Francisc va trebui să gestioneze moartea predecesorului său Benedict al XVI-lea (decedat azi 31 decembrie 2022, la 95 de ani), care s-a retras în timpul mandatului în 2013. Un singur Papă, Gregor a demisionat în urmă cu 600 de ani în timpul mandatului. Născut în Germania interbelică pre-nazistă (Republica de la Weimar) sub numele de Joseph Alois Ratzinger în Sâmbăta Mare a anului 1927 (16 aprilie), în anul 2005, cardinalul Ratzinger a fost ales succesor al Papei Ioan Paul II, polonez de origine, cardinalul Karol Wojtila, decedat în primăvara lui 2005. Papa Benedict XVI a demisionat în 2013, lăsând locul cardinalului Jorge Begoglio, argentian cu rădăcini italiene, Benedict XVI primind titlul de Papă Emerit. Jorge Bgoglio a devenit Papa Francisc I, fiind primul Papă care a ales numele Sfântului Francisc din Asizzi, deoarece el făcea parte din Ordinul Franciscanilor, ordin care cultivă o asceză severă și un cult al sărăciei extreme.
Joseph Ratzinger a stârnit controverse, după ce s-a aflat că a făcut parte din organizația nazistă Hitler Jugend-Tineretul hitlerist, începând din 1941, când împlinise 14 ani.
Așadar, Papa Francisc va trebui să găsească o soluție pentru că de obicei, la moartea unui papă, decanul de vârstă al cardinalilor trebuia să oficieze slujba de înmormântare a Papei care a murit. La moartea unui papă, de obicei, se numea un locțiitor (acum nu e cazul) care făcea anunțul oficial, care asigura sigiliarea Apartamentului Papal, distrugerea inelului și a sigiliului papal. Se alegea și cripta unde Papa defunct urma să fie depus. Papa Emerit Benedict XVI, care a locuit în Vatican nu departe de Papa Francisc I își exprimase dorința de a fi înhumat în locul Papei Ioan Paul II, care după sanctificare a fost mutat în altă zonă a Vaticanului.
Funeraliile vor fi organizate la 5 ianuarie 2023.