duminică, 13 octombrie, 2024

BNR emite monedă din argint pentru a comemora 90 de ani de la nașterea marelui poet, scriitor și eseist Nichita Stănescu

Noutati

Monedele din argint vor fi disponibile pentru rezervare online și achiziție directă la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR.

Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea unei emisiuni numismatice dedicate aniversării a 90 de ani de la nașterea poetului Nichita Stănescu. Începând cu data de 24 aprilie 2023, moneda din argint, în valoare nominală de 10 lei, va fi disponibilă în circuitul numismatic.

Rezervările pentru piesele numismatice se pot face online, începând cu 24 aprilie 2023, ora 10:00, în limita stocului destinat acestui canal de distribuție. În cazul în care stocul de monede numismatice pentru rezervări online se epuizează, interesatii pot achiziționa monedele direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR, fără a fi necesară o rezervare în acest sens.

Moneda prezintă pe avers o mașină de scris care a aparținut poetului, titlurile volumelor publicate de acesta, stema României, valoarea nominală și anul de emisiune. Pe revers se află portretul și semnătura lui Nichita Stănescu, o poezie scrisă de acesta și inscripția „NICHITA STANESCU 90 DE ANI DE LA NASTERE”. Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese, iar prețul de vânzare este de 440,00 lei, exclusiv TVA. Monedele din argint cu tema 90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Pentru mai multe informații cu privire la achiziția monedelor, puteți accesa site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatică.

Nichita Stănescu (1933-1983) a fost unul dintre cei mai importanți și apreciați poeți români, având un rol esențial în dezvoltarea poeziei românești din secolul al XX-lea. Născut la Ploiești, și-a început cariera literară în 1957, cu debutul în revistele „Tribuna” din Cluj și „Gazeta literară”. A scris numeroase volume de poezii, printre care se numără „Sensul iubirii” (1960), „O viziune a sentimentelor” (1964), „11 elegii” (1966), „Necuvintele” (1969) și „Operele imperfecte” (1979).

Poezia sa este caracterizată prin originalitate, inovație și o mare diversitate tematică. Nichita Stănescu a fost distins de-a lungul carierei sale cu numeroase premii, printre care Premiul Uniunii Scriitorilor și Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române. A fost, de asemenea, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Literatură în 1979.

Pe lângă poezie, Nichita Stănescu a scris și eseuri, a fost redactor la diverse reviste literare și a avut o prezență activă în mediul cultural românesc. Moștenirea sa artistică rămâne vie și astăzi, fiind un reper important în literatura română.

(P)

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Ortodont
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro

Vadrexim - Anvelope de calitate!
Taxi Heathrow

Comunicate de presa