Stresul termic şi fluctuaţiile de temperatură provoacă pagube în culturile agricole, grădini, afectând până şi plantele decorative.
Temperaturile extrem de ridicate înregistrate în ultimele zile, depăşind 35 de grade Celsius, pot afecta anumite culturi agricole, iar seceta agravează situaţia, ducând la uscarea şi neproductivitatea plantelor.
Temperaturile ridicate şi arşiţa determină maturarea forţată a plantelor, ducând la pierderi semnificative în producţie şi calitate. Stresul termic poate cauza piticirea plantelor, urmată de uscare şi moarte. Arsurile solare sunt un alt fenomen comun în aceste condiţii, afectând ţesuturile tinere şi provocând uscarea totală a plantelor sau a fructelor. Polenizarea este afectată la temperaturi de peste 32 de grade Celsius, conducând la lipsa rodirii plantelor. Dezechilibrele de nutriţie sunt frecvente, deoarece temperaturile mari reduc capacitatea plantelor de a absorbi substanţele nutritive din sol, generând carenţe, în special de calciu. Bolile şi dăunătorii devin mai agresivi la temperaturi ridicate, iar tratamentele pot fi ineficiente din cauza volatilizării substanţelor active.
Pentru a proteja culturile de arşiţă, se recomandă dezvoltarea unei infrastructuri adecvate, inclusiv sisteme de irigaţii, bazine de apă şi perdele agroforestiere. Perdelele agroforestiere oferă protecţie împotriva vânturilor puternice şi menţin umiditatea, în timp ce rezervele de apă sunt necesare în cazul deficitarului regim hidric.
În grădini, plantele sunt la fel de expuse, iar razele puternice ale soarelui pot cauza daune. Instalarea de plase de umbrire poate atenua efectele dure ale razelor solare şi poate oferi protecţie împotriva vântului şi grindinei. În unele ţări dezvoltate, majoritatea culturilor agricole sunt mutate în sere şi solarii acoperite cu plase de umbrire şi plase antigrindină.
Chiar şi în apartamente, plantele decorative resimt stresul termic. Ventilarea camerelor poate ajuta la evitarea uscării plantelor. De asemenea, aerisirea zilnică a apartamentului este importantă pentru a asigura o ventilaţie bună. Plantele mai rezistente la căldură, cum ar fi cactuşii şi aloe vera, sunt o opţiune, dar nu trebuie neglijate plantele tradiţionale, cum ar fi muşcatele, indruşaimul sau busuiocul.
Este necesară conştientizarea efectelor negative ale temperaturilor extreme şi luarea de măsuri adecvate pentru a proteja lumea vegetală în diverse medii, de la culturile agricole la grădini şi plantele decorative de interior.