miercuri, 22 mai, 2024

CCIR, alături de mai multe organizații patronale și asociații, cere reducerea numărului de județe la 15

Noutati

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a făcut un apel către autoritățile Statului Român pentru a aborda problema lipsei banilor din bugetul de stat și pentru a se ocupa de situația bugetară prezentată de Ministerul de Finanțe. CCIR a subliniat că România se confruntă cu riscul de a pierde două dintre cele mai importante avantaje ale sale – predictibilitatea și fiscalitatea redusă – și a propus o soluție la această problemă.

Într-un comunicat de presă, CCIR a reiterat necesitatea urgentă de a reorganiza administrativ România prin reducerea numărului de județe de la 42 la 15, redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5000 de locuitori și redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori. De asemenea, toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

Această propunere a primit sprijinul mai multor organizații patronale și asociații, printre care se numără Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Federația Patronală din Industria Materialelor de Construcții din România (PATROMAT), Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) și Asociația Brokerilor din România.

În prezent, România se confruntă cu o scădere a atractivității sale pentru investitorii străini din punctul de vedere al forței de muncă calificate și din cauza retrocedărilor făcute haotic.

CCIR a subliniat că, în contextul în care multe afaceri și-au început relocarea din Asia, România s-ar putea afla în imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de producție. Singura atractivitate pe termen mediu și lung a României ar putea rămâne fiscalitatea redusă susținută de predictibilitate.

Există riscul ca mediul de afaceri să fie afectat prin adoptarea unor măsuri eronate în ceea ce privește acoperirea găurilor bugetare.

(P)

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Ortodont
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro

Vadrexim - Anvelope de calitate!

Comunicate de presa