duminică, 26 ianuarie, 2025

Informații utile: cum să ne pregătim, cum să acționăm în caz de cutremur?

Noutati

Multe dintre evenimentele neplăcute din viața fiecăruia dintre noi sunt neașteptate. Atunci când acestea nu au loc relativ recent, ajungem să credem că astfel de situații nu ni se pot întâmpla și că, astfel, nu avem de ce să ne facem griji cu privire la existența lor. În realitate, lucrurile stau cu totul și cu totul diferit, dat fiind faptul că forța naturii este una cu care nu ne putem compara. Tocmai din acest motiv, stă în responsabilitatea fiecăruia dintre noi să se pregătească în mod corespunzător pentru situațiile neprevăzute, cum ar fi apariția unui cutremur cu un impact devastator. Rămâi alături de noi și descoperă cele mai bune sfaturi de care să ții cont!

  1. Păstrează-ți calmul și evită să intri în panică

Acest comportament este indicat să îl adopți indiferent de situațiile care apar de-a lungul vieții. În special în cazul unui cutremur, este imperios necesar să rămâi liniștit și să protejezi categoriile vulnerabile de persoane, cum sunt copiii, bătrânii și femeile. Evită să intri în panică și să te speri de zgomotele pe care le auzi.

  1. Nu părăsi încăperea sau locuința

În momentul în care te deplasezi într-o locuință în alta, poți mult mai ușor să devii victima unui cutremur. Pe lângă faptul că ferestrele se pot sparge și te pot afecta, cel mai sigur loc în care te poți adăposti este sub grindă, sub tocul de ușă sau direct sub un birou sau o masă. Toate aceste elemente trebuie să aibă o rezistență crescută, astfel încât să poți sta la adăpost de obiectele care ar putea să cadă, cum sunt lămpile sau tencuielile ornamentale. De aceea, în momentul în care alegi să fugi într-o altă cameră chiar în timpul cutremurului, secundele ar putea fi devastatoare. În situația în care nu ai la dispoziție un loc sigur în care să te adăpostești, este indicat să stai la podea în apropierea unui perete solid, având fața în jos, iar palmele împreunate, astfel încât să îți poți proteja capul și ceafa.

În același timp, este important de știut faptul că un cutremur dispune de o fază seismică inițială, a cărei durată este redusă și este, de obicei, utilizată de populație pentru a fugi într-o altă cameră. Acest instinct nu este unul benefic, întrucât faza puternică a mișcării seismice urmează la doar câteva secunde și poate conduce la apariția unor accidente grave.

  1. Oferă primul ajutor celor răniți

Impactul cauzat de un cutremur puternic este ridicat, iar atunci când situația o impune, asigură-te că știi cum să oferi primul ajutor tuturor persoanelor rănite. Acest lucru va crește șansele de supraviețuire a persoanelor afectate, chiar înainte ca o echipă specializată să ajungă la locul impactului.

  1. Evită să cobori pe scări

Oricât de tentant ar fi să fugi pe scări, acestea reprezintă construcții sensibile și sunt printre primele care ajung să fie distruse în urma unui cutremur. În același timp, nu se recomandă să utilizezi liftul, însă este indicat să deschizi ușa locuinței spre exterior. Acest lucru va permite evacuarea supraviețuitorilor după terminarea cutremurului.

Chiar dacă reușești să ieși în stradă, asigură-te că rămâi într-un loc stabil și că eviți să alergi dintr-un loc în altul. Cu toate acestea, deplasează-te cât mai departe de clădire, întrucât dezmembrarea acesteia poate face ca multe elemente să se prăbușească în stradă.

Indiferent de locul în care ești în momentul apariției cutremurului, asigură-te că îți protejezi capul și membrele, prin diverse metode pe care le ai la dispoziție.

  1. Închide toate sursele de foc

Impactul produs de un cutremur puternic poate conduce la apariția unor incendii de proporții în termen foarte scurt. De aceea, specialiștii ne recomandă să închidem toate sursele de foc atunci când avem această posibilitate, în cel mai scurt timp.

  1. Pregătește un plan de urgență

Ultimele știri cu privire la cutremurele care au avut loc în toată lumea sunt unele îngrijorătoare, motiv pentru care existența și construirea unui plan de urgență pentru fiecare familie nu ar trebui să fie o noutate. Potrivit specialiștilor, este recomandat ca acest plan să conțină diverse aspecte, printre care se numără:

  • tipul structurii din care este realizată locuința;
  • existența pereților despărțitori și a celor de rezistență;
  • existența unor tencuieli groase sau a unor ornamente care pot să se desprindă;
  • existența unor surse de incendiu, cum este aragazul sau soba;
  • modul în care sunt amplasate comutatoarele, robinetele și siguranțele.
  1. Pregătește un rucsac utilizat în caz de urgență

La fel de important pentru asigurarea supraviețuirii în cazul unui cutremur cu impact puternic este și să ai la dispoziție un rucsac pregătit cu cele mai importante lucruri, respectiv:

  • Consumabile – cum sunt biscuiții, conservele, apa, batoanele energizante și alte mici gustări;
  • Elemente de igienă – săpun, hârtie igienică;
  • Trusă de prim ajutor – precum și o lanternă, baterii de rezervă, un fluier și o agendă în care să notezi cele mai importante numere de telefon.

Chiar dacă un cutremur cu un impact puternic nu este ușor de prevestit la ora actuală, avem posibilitatea de a ne pregăti în mod corespunzător pentru situații de acest fel!

(P)

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Ortodont
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro

Vadrexim - Anvelope de calitate!
Taxi Heathrow
mutari mobila
Clinica stomatologie Bucuresti

Comunicate de presa