miercuri, 22 mai, 2024

Cercetașii României încep sâmbătă ecologizarea în cadrul proiectului „Drag de Dunăre”, la Drobeta Turnu Severin

Noutati

Proiectul „Drag de Dunăre” a ajuns la a doua ediție și vă invită la acțiune.

Drobeta Turnu Severin, 25 martie 2023 – Cercetașii organizează a doua ediție a proiectului „Drag de Dunăre” și invită comunitatea din Drobeta Turnu Severin la o acțiune de igienizare a malului Dunării, sâmbăta aceasta, între orele 10:00 – 14:00, în Port.

Proiectul „Drag de Dunăre” își dorește să atragă atenția asupra poluării cu plastic a apelor Dunării și face parte din programul “Cu Apele Curate”, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Portul din Drobeta Turnu Severin este un loc foarte îndrăgit, atât de către locuitori, cât și de către turiștii care ne vizitează orașul. Este locul care conectează comunitatea locală cu fluviul Dunărea, precum și cu istoria îndepărtată a acestor locuri, prin Piciorul Podului lui Traian. „Mi se pare că, dincolo de a arăta cu degetul spre tot felul de vinovați, este responsabilitatea întregii comunități să aibă grijă de natură. Și este cu atât mai special, cu cât noi suntem suficient de norocoși să ne situăm pe malul unui fluviu atât de impresionant precum Dunărea. Eu cred că apa asta este cea care ne transformă orașul, ne transformă rădăcinile și ne poate transforma viitorul. Cred cu tărie că trebuie să o respectăm și protejăm” spune Daniela Borontiș, coordonatoarea proiectului „Drag de Dunăre”.

În cadrul proiectului, sunt planificate acțiuni de igienizare a malurilor Dunării, atât în zona comunității din Drobeta Turnu Severin, cât și în zona Clisurii Dunării sau Câmpiei Dunării. Pe lângă aceste ecologizări, cercetașii au planificat și tabere în natură, la cort, în timpul cărora îi vor învăța pe tinerii participanți cum să respecte și îngrijească natura și cum să dezvolte un comportament care ține cont de principiile Dezvoltării Durabile.

O altă direcție abordată în cadrul proiectului este comunicarea și colaborarea cu autoritățile publice, astfel încât accesul întregii comunități la apă să fie facil, iar dezvoltarea zonei portuare și falezei să îi implice pe locuitori și să țină cont de dorințele acestora.

„Drag de Dunăre” își propune și o campanie de educare a publicului larg, cu privire la impactul negativ pe care îl are plasticul care ajunge în apa sau pe malurile Dunării. Această campanie se va desfășura în lunile de primăvară și toamnă, pe conturile de social media ale cercetașilor din Drobeta Turnu Severin, iar cei mai implicați participanți vor primi câte un premiu.

Prima acțiune din cadrul proiectului, la care sunt invitați toți severinenii, este o igienizare a portului, care va avea loc sâmbăta aceasta, între orele 10:00 – 14:00. Cercetașii vor asigura mănușile, sacii de gunoi, ateliere educaționale de introducere în ecologizare, precum și diplome de participare pentru toți cei care și le doresc. Deșeurile vor fi colectate separat, în funcție de categoria lor: plastic, metal, sticlă, menajere, după care vor fi preluate de firmele de salubritate și reciclare din oraș. La această activitate sunt așteptați copiii, tinerii și adulții care își doresc să petreacă câteva ore în natură și să lase lumea un pic mai bună decât au găsit-o.

Programul Ecologizărilor

Joi, 23.03.2023, orele 10:00 – 14:00 (în colaborare cu Colegiul Național Gheorghe Țițeica, care implementează Săptămâna Verde în această perioadă)

Sâmbătă, 25.03.2023, orele 10:00 – 14:00

Joi, 30.03.2023, orele 10:00 – 14:00 (în colaborare cu Școala Generală Alice Voinescu, care implementează Săptămâna Verde în această perioadă)

Toate acțiunile de igienizare vor avea loc în Portul din Drobeta Turnu Severin, punctul de întâlnire fiind: parcarea de lângă Restaurantul Vapor.

–––––––––––––––––––––––-

Comunicat furnizat și asumat de Daniela Borontiș, coordonatoare de Programe Educaționale în cadrul Organizației Naționale Cercetașii României Filiala Drobeta Turnu Severin.

(P)

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Ortodont
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro

Vadrexim - Anvelope de calitate!

Comunicate de presa