duminică, 2 aprilie, 2023

Christian Tell, gorjeanul care a pus umărul la nașterea României Moderne

Noutati

Christian Tell s-a născut la Brașov, la 12 ianuarie 1808. Totuși, el este considerat gorjean de origine deoarece familia sa provine din zona Telești-Șomănești, Gorj. Tânărul Christian Tell a studiat la Colegiul Sfântul Sava, la București, unde a fost inițiat de Ion Heliade Rădulescu în spiritul revoluției și ideilor revoluționare europene. Ulterior, Christian Tell a luptat în războiul ruso-turc din 1828-1829 ca ofițer în trupele otomane (Gheorghe Magheru era în trupele sprijinite de ruși, pandurii) cu grad de căpitan. Apoi, după 1830, Christian Tell a devenit căpitan al Armatei Române refăcute după 1714, avansând la gradul de maior. În anul 1834, el a luat-o de soție pe Tarsița Ștefănescu din mica boierime a Olteniei.

Alături de Nicolae Bălcescu și Ion Ghica și ei elevi la Sf.Sava, Christian Tell a fondat Frăția și a participat la Revoluția din 1848-1849, plecând în exil de unde a revenit în 1857. În timpul revoluției, dacă Gheorghe Magheru a fost prefect de Romanați permițând organizarea de la Islaz, Gheorghe Magheru a fost cel care a folosit trupele pe care le comanda în Revoluție contra domnnitorului Bibescu, alături de Nicolae Pleșoianu, cumnatul de mai târziu al lui Ion C Brătianu. A făcut parte din Locotenența Domnească alături de Ion Heliade Rădulescu și Nicolae Golescu. A fost avansat excepțional ca general.

După 1857, reintegrat ca ofițer, lui Christian Tell i se recunoaște gradul de general, primit în timpul Revoluției. Este Ministru al Educației între 1862-1866, portofoloiu ocupat și între 1871 și 1874, când l-a dat afară din învățământ pe Ion Creangă pe motiv de caterisire din cker. De numele lui Christian Tell se leagă reforma învățământului religios ortodox: seminar, facultate și Legea Cultelor. Pentru scurt timp, în 1871, a fost Ministru de Război în Guvernul Catargiu.

Generalul Christian Tell a murit la București, la 16 februarie 1884.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa