miercuri, 29 martie, 2023

De la ce s-a declanșat lupta dintre Ion Antonescu și Mișcarea Legionară?

Noutati

La primele ore ale zile de 19 ianuarie 1941, în fața Hotelului Ambasador din București, maiorul Helmuth Doring, șeful Poștei Misiunii Militare Germane la București era asasinat. Ion Antonescu a considerat că Mișcarea Legionară care controla Ministerul de Interne prin generalul gorjean Constantin Petrovicescu nu a gestionat situația. Oficial, asasinul lui Doring a fost un agent britanic al SOE, Demetrios Sarandos/Sarantopoulos care venise de la Neapole din Italia, cu un pașaport eliberat în Mexic.

Asasinatul s-a produs în apropierea intrării în cafeneaua București, aflată la 20 de metri de intrarea în Hotelul Ambasador. Doring discuta cu un coleg militar în apropiere de intrarea în Cafeneaua București, când Sarandos, îmbrăcat într-un palton bej a descărcat 6 gloanțe în ofițerul german, fugind apoi spre Cinema „Aro”.

Două zile mai târziu, legionarii se baricadau în sediile prefecturilor pentru că Ion Antonescu ordonase demiterea prefecților legionari și a Ministrului de Interne Petrovicescu. S-a afirmat că la 13 ianuarie 1941, deja Ion Antonescu ar fi primit acceptul lui Hitler ca să scoată Mișcarea Legionară de la putere, după cum el însuși procedase cu generalul Ernst Rohm și cu trupele SA care erau rivale trupelor SS. Dar oare legionarii nu aveau și ei simpatiile lor la Berlin? (va urma..)

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa