miercuri, 29 martie, 2023

Elitele Olteniei: Actrița Aristizza Romanescu (1854-1918)

Noutati

Marea actriță româncă originară din Oltenia Aristizza Romanescu s-a născut la Craiova, în data de 24 decembrie1854. Tatăl său a fost actorul Constantin Demetriad, iar mama sa, actrița Paulina Stavrescu. A fost verișoară primară cu Elena Teodorini.

Aristizza Romanescu a debutat acum 150 de ani în 1872, la Craiova, în orașul ei natal pentru ca apoi să continue la Teatrul Național din Iași. Remarcată de Ion Ghica, scriitor, om politic liberal, marea actriță Aristizza Romanescu a fost distribuită în tragedia ”Roma învinsă”, tradusă în limba română de către dramaturgul Ion Luca Caragiale. Aristizza Romanescu s-a pregătit la Paris cu partenerul ei, actorul Grigore Manolescu, apoi a evoluat pe scenele Teatrului Național din Iași, ale Teatrului Național din București. Colaborarea lor s-a desfășurat între 1884 și 1892.

Aristizza Romanescu a strălucit prin mișcare scenică, dublată de o voce cristalină. A devenit profesoară de declamație la Conservatorul de Artă Dramatică din București, marile stele ale scenei românești, actrițele de renume Lucia Sturdza Bulandra, Maria Ventura și Maria Filotti formându-se sub conducerea sa. În 1903, actrița Aristizza Romanescu a fost pensionată, însă datorită condițiilor grele, în 1904, când și-a publicat memoriile și-a sfătuit cititorii care doreau să se dedice teatrului să se reorienteze profesional.

În 1911-1912, marea stea Aristizza Romanescu a jucat în primul film românesc, intitulat ”Independența României”.

Deși a slujit arta dramatică peste 30 de ani, jucând practic orice rol care putea fi interpretat pe o scenă (a interpretat peste 300 de roluri), neavând un gen preferat, Aristizza Romanescu s-a stins la Iași, în 4 iunie 1918, într-o sărăcie lucie.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa