duminică, 5 mai, 2024

Fără plastic în Dunăre: cercetașii invită la acțiune

Noutati

Cercetașii organizează o acțiune de igienizare a malurilor Dunării în zona comunității Eșelnița, sâmbăta aceasta, 27 aprilie 2024, între orele 16:00 – 18:00, la care sunt așteptate toate persoanele care îndrăgesc natura, indiferent de vârstă.

Proiectul „Cercetășie pe Apă” își dorește să atragă atenția asupra poluării cu plastic a apelor Dunării și face parte din programul “Cu Apele Curate”, implementat cu sprijinul Lidl România, în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde și Asociația pentru Relații Comunitare. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Primăvara, o dată cu ploile care măresc debitul apelor, este anotimpul în care gunoaiele aruncate de către oameni pe malurile râurilor devin foarte vizibile. Vegetația nu este încă crescută, astfel că sticlele de plastic, resturile de pungi, ambalajele de tot felul decorează natura acolo unde oameni uită sau nu au timp să-și arunce gunoiul la locurile amenajate. Apele crescute aduc acest gunoi în locuri nebănuite: de cele mai multe ori greu de accesat, dar și în golfuri care aparțin unor comunități. O astfel de situație se întâmplă la Eșelnița, acolo unde Dunărea împinge sute de deșeuri pe mal, înainte de a coti către hidrocentrala Porțile de Fier.

Grupul de cercetași din Drobeta Turnu Severin organizează o acțiune de igienizare sâmbăta aceasta, în zona cimitirului din Eșelnița, la care îi invită pe toți iubitorii de natură din regiune: „Trebuie să contribuim cu toții, dacă vrem ca traiul nostru să fie unul mai bun. Asta include a ne apleca după o sticlă de plastic care se află pe malul Dunării, dar inclusiv a avea grijă să aruncăm mereu gunoiul la locul corespunzător și a-i educa pe cei din jurul nostru să facă același lucru. Consider că o comunitate care este implicată are doar de câștigat, iar dezvoltarea ei începe de la fiecare dintre noi”, spune Daniela Borontiș, organizatoarea evenimentului.

În cadrul proiectului „Cercetășie  pe Apă” mai sunt planificate ateliere educaționale dedicate copiilor și tinerilor din regiune, prin care se urmărește prevenirea poluării cu plastic a apelor, precum și insuflarea unor valori de implicare pro-activă în comunitate. De asemenea, ziua de duminică va aduce cu sine o masă rotundă, la care sunt invitați reprezentanți ai autorităților publice sau ai instituțiilor publice cu competențe în îngrijirea apelor și dezvoltarea comunităților riverane. Acest eveniment va pune „la aceeași masă” tinerii cu responsabilii pentru politicile publice de protecția mediului.

Sâmbăta aceasta, copiii, tinerii și adulții sunt invitați la o igienizare a malurilor Dunării din zona cimitirului din Eșelnița, între orele 16:00 – 18:00. Cercetașii vor asigura mănușile, sacii de gunoi, ateliere educaționale de introducere în ecologizare, precum și diplome de participare pentru toți cei care și le doresc. Deșeurile vor fi colectate separat, în funcție de categoria lor: plastic, metal, sticlă, menajere, după care vor fi preluate de firma de salubritate. La această activitate sunt așteptați toți cei care își doresc să petreacă câteva ore în natură și să lase lumea un pic mai bună decât au găsit-o.

(P)

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Ortodont
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro

Vadrexim - Anvelope de calitate!

Comunicate de presa