miercuri, 29 martie, 2023

Franklin Delano Roosevelt – 141 ani de la naștere

Noutati

Președintele SUA Franklin Delano Roosevelt a fost mereu un luptător. S-a născut la 30 ianuarie 1882 la New York. De mic copil s-a luptat cu devastatoarea poliomielită. Timp de patru mandate a condus SUA, reușind să depășească Marea Criză prin New Deal, politica sa competitivă și inovatoare. A condus cu succes SUA în cel de al doilea război mondial, participând la conferințele aliate de la Teheran și Ialta. A murit la 12 aprilie 1945, fiind succedat la Potsdam de președintele Harry S Truman. A făcut din SUA o forță la finalul celei de a doua conflagrații mondiale. A scăpat din câteva atentate plănuite contra lui.

Soția sa, Eleanor Roosvelt a fost o importantă activistă civică pentru drepturi și libertăți. Circulă o legendă potrivit căreia, Maria Tănase, când a cântat la New York în anii 30, ar fi primit sugestia să mai strecoare și ceva de Roosevelt când cânta publicului. Legenda urbană spune că Maria Tănase, în stilul ei năstrușnic, ar fi cântat „Ține Leano cu Roosvelt”, care citit oltenește avea cu totul altă conotație. Românii au râs cu mare poftă la „inovației” cântăreței noastre, deși delegația oficială s-a temut ca să nu se înțeleagă „miștoul” oltenesc.

Despre președintele FD Roosevelt se spune că a folosit mașina blindată confiscată de FBI de la gangserul Al Capone. I s-a reproșat uneori de către români că nu a ajutat România în disputa cu URSS privind sferele de influență, însă nici premierul britanic W.Churchill nu l-a susținut în disputele cu liderul URSS, I V Stalin.

Considerat un artizan al păcii postbelice și un mare american, FD Roosevelt a rămas un exemplu de luptă și de devotament pentru SUA.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa