Peste 150.000 de profesori și aproximativ 60.000 de angajați ca personal nedidactic și personal auxiliar intră în grevă, fiind nemulțumiți de salariile mici din învățământ.
Care sunt revendicările sindicaliştilor ?
– Majorarea salariilor personalului din Învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
– Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
– Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
– Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din Învăţământ;
– Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
– Creşterea anuală a investiţiilor în Învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
– Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
Pe perioada derulării grevei, cadrele didactice participante nu o să fie plătite.
Reprezentanții lor au avut o discuție duminică deloc îmbucurătoare cu Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și alți politicieni.
Ba mai mult, Nicolae Ciucă le-a reproșat sindicaliștilor că momentul ales de ei pentru a face grevă este cel mai prost din ultimii 10 ani, pentru că afectează perioada de examene și efortul, munca copiilor și a părinților riscă să fie compromise.
Fuga de responsabilitate caracteristică celor din politică… Probabil se așteaptă să pună părinții presiune pe profesori, să renunțe mai ușor la grevă.
Problemele din educație se cunosc de foarte mult timp, fără să fie rezolvate de cei aflați la putere.
„Greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest”, a spus sindicalistul Marius Nistor.
Profesorii ce n-au semnat pentru grevă vor merge la clase, vor ține cursurile, iar absențele elevilor vor fi notate în catalog.
Sunt și școli unde intră în grevă toți profesorii!