Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, luni, în cadrul ședinței de bilanț pe anul 2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), că un sistem judiciar funcțional, independent și eficient este esențial pentru consolidarea democrației în România.
„Prezența mea este un semn de respect pentru cei care activează în cadrul Înaltei Curți și, în general, în sistemul judiciar din România, un pilon fundamental al statului. Este ocazia de a reflecta onest și lucid la starea justiției, pentru că fără un sistem judiciar eficient, democrația noastră ar putea deveni și mai fragilă”, a subliniat Bolojan.
Oficialul a evidențiat provocările majore cu care s-au confruntat instanțele în ultimii ani: volumul mare de dosare, complexitatea cauzelor, instabilitatea legislativă și ambiguitatea unor norme. În acest context, el a apreciat inițiativele ICCJ privind crearea unei biblioteci digitale și eforturile de asigurare a unei practici unitare, considerându-le pași importanți în recâștigarea încrederii publice în justiție.
„O justiție eficientă înseamnă mai mult decât legi și instituții – presupune oameni profesioniști, integri, dedicați slujirii interesului public. România are mulți astfel de magistrați, care sunt repere morale și profesionale. Le sunt recunoscător tuturor celor care, prin activitatea lor, oferă cetățenilor garanția respectării drepturilor și libertăților fundamentale”, a adăugat Bolojan.