sâmbătă, 9 decembrie, 2023

Ce știe să facă ION, robotul folosit de premierul Ciucă?

Noutati

Ziua de 1 martie a acestui an a fost una de notorietate pentru Guvern. În această zi, premierul Nicolae Ciucă a început să folosească robotul ION în ședințele de guvern, care folosește inteligența artificială în scopul îmbunătățirii activității Guvernului în folosul cetățenilor. Aspectul estetic pe care robotul ION îl are este unul modern și futurist, fiind asemănător cu oglindă. Rămâi alături de noi și descoperă cine este robotul ION și cum poate fi el folosit, astfel încât să vină în ajutorul fiecăruia dintre noi!

Cum poate fi folosit robotul ION?

Din primul moment în care a fost gândit, robotul ION urma să vină în folosul cetățenilor prin oferirea unor informații pertinente decidenților. Vorbim aici despre faptul că tehnologia folosită la obținerea lui face posibilă scanarea rețelelor sociale și identificarea informațiilor care trebuie să ajungă la decidenții politici. Acest lucru este posibil prin clusterizarea postărilor existente pe rețelele sociale și prin prioritizarea acestora, în funcție de ceea ce este scris de cetățeni în aceste postări.

După ce toate păsările din social media vor fi scanate și prioritizate, ulterior informațiile vor fi prezentate cabinetului premierului. Potrivit dezvoltatorilor platformei, o postare va fi cu atât mai importantă cu cât aceasta va primi un număr ridicat de aprecieri, printre care se numără like-uri și comentarii. Modul în care postările relevante bazate pe diverse teme de interes vor fi extrase se bazează pe metode de Deep Learning și Natural Language Processing.

Cine sunt dezvoltatorii robotului ION?

Robotul ION este rezultatul muncii pro-bono derulate de profesori universitari și specialiști în inteligență artificială, de la diverse institute și universități din țara noastră și din afară. Partenerii provin de la Universitatea de Vest – Timișoara, Universitatea din Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, precum și de la Institutul Aspen, Starfish Tehnologies, Imperial College London, AIRomânia și Prodigy – IT Solutions. 

Care este utilitatea inițiativei ION pentru populație?

Robotul ION este util, înainte de toate, decidenților politici care au posibilitatea de a intra în contact cu nevoile reale ale cetățenilor pe baza solicitărilor acestora. Din moment ce decidenții politici pot citi direct nemulțumirile sau solicitările românilor pe baza postărilor existente pe rețelele de socializare, aceștia pot avea o imagine mult mai clară asupra elementelor care ar trebui să fie în prim plan în activitatea pe care o desfășoară. Ulterior, aceștia pot contura politici publice care să fie în folosul societății.

Care sunt datele pe care robotul ION le va prelucra?

Inițiativa ION este în acord cu reglementările GDPR, întrucât acesta va obține în mod automat părerile românilor, însă în mod anonim, folosind doar datele expuse public pe rețelele de socializare. Din acest motiv, scopul final nu va fi de a prelucra datele private, ci de a disemina aceste informații, care vor fi ulterior folosite pentru a expune rezultate esențiale și actualizate în timp real.

Mulțumită acestei inițiative, începând de acum decidenții politici vor putea avea clar expuse necesitățile românilor, asupra cărora să se concentreze pentru a găsi soluții pertinente și pe termen lung!

(P)

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro

Comunicate de presa