miercuri, 29 martie, 2023

Jack London și Agatha Christie, doi titani ai scrisului

Noutati

Nu cred că este vreun om în România care să nu fi citit la vârsta copilăriei „Colț Alb” și în adolescență sau la liceu, camuflat în manualul de fizică sau chimie, Crima din Orient Express. Autorii celor două capodopere, Jack London și Agatha Christie au în comun data de 12 ianuarie. Primul s-a născut la această dată, în 1876, a doua, a murit în 1976. Așadar, Agatha Christie a murit la centenarul nașterii lui Jack London.

Despre americanul Jack London se știe că era fiul natural al unui astrolog care i-a refuzat recunoașterea așa că a fost crescut de mama lui măritată cu un tâmplar. Micul Jack a copilărit în San Francisco, venind de timpuriu ca băiat de prăvălie în contact cu periferia „visulul american”: organizatori de lupte cu câini, marinari bețivi dar cu povești uimitoare, borfași mărunți, escroci. Multe din romanele sale ca Revolta de pe Elsinore, Dragoste de viață, Colț Alb se inspiră din imaginația de tânăr copil. Gazetar și romancier cu un pronunțat stil socialist, de unde și popularizarea lui în Blocul de Est, Jack London va muri de tânăr la 40 de ani, la 22 noiembrie 1916, se spune din cauze naturale, deși mulți susțin că s-ar fi sinucis, mai ales că o legendă urbană spune că mama sa a încercat să se sinucidă fiind însărcinată cu el.

Despre Agatha Christie, știm că s-a născut în partea de sus a societății britanice. A venit pe lume la 15 noiembrie 1890, la Torquay în Marea Britanie, având origine mixtă, anglo-irlandeză. A avut profesori particulari, fusese pregătită să fie o tânără aristocrată dar spiritul de aventură moștenit de bunicul matern, ofițer irlandez a fost mai puternic,

Fascinată de povestiri polițiste, ea însăși a început să scrie. Soțul ei, colonelul Archibald Christie nu a înțeles-o și s-a spus că Agatha a fugit de acasă fiind descoperită într-un centru de sănătate unde aparent și-ar fi pierdut memoria. A divorțat în 1928 (se căsătorise în 1914, la 38 de ani) iar din 1930 s-a căsătorit cu Max Mallowan, lord și arheolog britanic, mai tânăr cu peste un deceniu decât ea. Însoțindu-l pe acesta în expedițiile sale asiatice, Agatha Christie a găsit terenul fertil pentru romanele sale. Eroii săi Miss Marple și Hercule Poirot sunt la fel de populari precum Sherlock Holmes, eroul lui Arthur Conan Doyle, un scriitor o vreme contemporan cu Agatha Christie.

Agatha Christie a scris 80 de opere – 66 romane cu detectivi și 14 colecții de povestiri. A inventat scheme originale în descifrarea crimelor.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa