sâmbătă, 25 martie, 2023

La 1 Ianuarie, este cinstit Sfântul Vasile cel Mare

Noutati

Sfântul Vasile cel Mare este unul din marii sfinți care au pus baza ierarhiei și canoanelor bisericești, inclusiv pentru preoți mireni și călugări. Sfântul Vasile cel Mare a studiat la aceeași universitate cu împăratul Iulian cel care în 361 p.Chr. a abjurat creștinismul.

Faima Sfântului Vasile cel Mare a fost atât de însemnată încât ziua sa se celebrează în ziua în care Hristos a fost adus la Templu, a opta zi de la naștere, conform canoanelor „lăuziei”, adică a celor 8 zile pe care o femeie trebuie să le stea în casă după naștere, abia atunci putând merge la Biserică.

Sfântul Vasile a păstorit într-una din vetrele mondiale ale creștinismului primar, Cappadocia, azi în sudul Turciei, cu al său centru renumit Caesareea.

Se spune că Sfântul Vasile s-a confruntat cu rugămințile celor pe care îi îndruma duhovnicește ca ierarh creștin care se temeau de o invazie care se produsese în cetate. Sfântul le-a cerut ca toți creștinii să își protejeze cetatea aducând aurul pe care fiecare îl avea, pentru ca la nevoie, năvălitorii să ia aurul și să nu ucidă oameni sau să jefuiască și să distrugă.

Rugăciunile Sfântului Vasile au dat roade și invadatorii s-au retras, lăsând banii comunității care fusese de acord să își dea ultimul ban pentru viață și libertate.

Atunci, Sfântul Vasile nu a știut cine ce adusese și a decis ca să fie coapte pâini câte bijuterii erau și fiecare aluat modelat a avut în el câte un ban sau o bijuterie. Așa fiecare locuitor a găsit în pâinea lui o bijuterie. Se spune că, prin miracol, fiecare a găsit în pâinea lui, ceea ce dăduse

Grecii azi pregătesc de 1 ianuarie vasilopita, o pâine specială (poate fi o plăcintă dulce, un tort, un cozonac) în care se pune un bănuț de aur (sau din metal galben strălucitor). Ea se taie fie în ziua de Anul Nou, fie în oricare zi până la 30 ianuarie când Sfântul Vasile cel Mare mai este celebrat de ceilalți 2 ierarhi Părinți ai Bisericii, Grigore de Nazians și Ioan Gură de Aur.

De regulă, Vasilopita se taie în cinstea Mântuitorului, căruia i se dedică prima felie, restul Vasilopitei fiind împărțit în mod egal între membrii familiei. Cel care va găsi bănuțul va fi norocos tot anul.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa