miercuri, 29 martie, 2023

Legendarul Hotel „Concordia” va renaște!

Noutati

Gabriel Pănoiu, antreprenor român, care deține în proprietate clădirea care a găzduit celebrul Hotel Concordia din București de pe Strada Smârdan nr.39 (unde în noaptea de 23/24 ianuarie 1859, în apartamentul 5, reprezentanții Partidei Naționale au stabilit că pe 24 ianuarie în Adunarea de pe Dealul Mitropoliei, să fie ales Alexandru Ioan Cuza și pe tronul Țării Românești) anunță că în toamna acestui an, proiectul „Grand Hotel Concordia Bucharest 1852” va fi inaugurat. Hotelul Concordia a fost locul unde, după detronarea lui A.I.Cuza, în 1866, s-au decis alcătuirea unor guverne, numite generic „Guvernele de la Concordia” în intervalul 1866-1870, pentru că în 1871, a început să lucreze Guvernul conservator Lascăr Catargi (1871-1876), iar din 1876 până la 1888, a fost Marea Guvernare Liberală.

La 1871, 90 de camere erau la „Concordia”. Cea mai mare, era la etaj, unde se ajungea pe o scară cu acces prin stânga. Camera avea numărul 5 și avea circa 36 mp.

Restaurantul „Concordiei” a fost la un moment dat concesionat de către fruntașul socialist Constantin Dobrogeanu Gherea (evreu naturalizat pe numele său real Solomon Katz, născut în Rusia în 1855, mort la București în 192p), autor în 1910 al lucrării Neoiobăgia.

Până când „Capșa”, „Fialkowski” să dobândească notorietatea de mai târziu, detronată de Terasa-Grădină Otetelelanu sau de Grand Hotel du Bucharest, ulterior de Continental, Athenee Palace, Capitol, Intercontinental sau Ambasador, „Concordia” a fost hotelul în al cărui restaurant intra elita politică a Bucureștilor pentru că nu era foarte departe de Dealul Mitropoliei unde mult timp au fucționat Guvernul și Adunarea Deputaților.

Hotel Concordia a fost martorul modernizării Țării Românești și României, fiind undeva, la mijlocul perioadei istorice dintre Hanul lui Manuc și Capșa sau Athenee Palace.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa