În data de 21 februarie 1821, Alexandru Ipsilanti sosea la Iași și dezvăluia rolul secret al Rusiei în susținerea mișcării grecilor. Rusia a dezavuat mișcarea eteristă și implicit mișcarea lui Tudor Vladimirescu.
Aflat la Țânțăreni unde aștepta un semn de la Comitetul de Oblăduire și de la eteriști, Tudor află că boierii îl sfătuiau să se retragă, să risipească oastea, dar decide să plece la București, pentru a ajunge înaintea lui Ipsilanti.
Marșul începe în ziua de 24 februarie 1821 și se încheie în 20 martie 1821, când trupele pandurilor ajung la Cotroceni și lângă Mitropolie. Oltul, Veda și alte cursuri de apă fuseseră traversate de panduri care au lichidat opoziția unor mici cete boierești venite să îl înfrântă. Tudor va primi recunoașterea domniei și în aprilie va realiza un pact cu Alexandru Ipsilanti, controlând Oltenia și județele de câmpie, în timp ce Ipsilanti controla județele de munte ale Munteniei.
În paralel, Tudor a încercat să asigure o recunoaștere din partea turcilor și să se rupă de eteriști, aceștia acuzându-l de trădare și arestându-l când Tudor se îndrepta prin Golești spre Oltenia.
Totuși, din martie și până la mijlocul lunii mai, Tudor Vladimirescu va fi de facto Domnul Țării Românești.