duminică, 2 aprilie, 2023

Mihai Eminescu și Oltenia

Noutati

Mihai Eminescu a ajuns prima oară în Oltenia într-una din călătoriile făcute când era copist și sufleur la o trupă de teatru. Va reveni în Oltenia, în vara anului 1878, când boierul junimist Mandrea, căsătorit cu Zoe Bălcescu, fiica lui Barbu Bălcescu (fratele lui Nicolae Bălcescu), sora Olgăi Gigurtu, i-a făcut invitația de a locui o vreme la Florești pe atunci în județul Dolj, azi în localitatea Țânțăreni-Gorj, nu departe de orașul de azi Filiași. Poetul a ajuns cu trenul la Craiova, de unde a pornit cu trăsura spre Florești. Poetul fusese consultat de dr. Wilhelm Kremnitz, soțul poetei Mite Kremnitz și cumnatul lui Titu Maiorescu (Clara, soția lui Maiorescu era soră cu dr. Wilhelm Kremnitz) și din cauza unor furuncule dezvoltate pe picioare, a trebuit să se bucure de aer curat și apă curată pentru a scăpa de infecție.

În realitate, în acea vară, se desfășura Congresul de Pace de la Berlin și Eminescu era împotriva Rusiei care lua Basarabia de Sud, oferind Dobrogea la schimb. Eminescu dezvăluise și afacerea Warshawski prin care românii oferiseră dreptul de a transporta proviziile spre frontul din Bulgaria la un preț de câteva ori mai mare decât era prețul pieței. Se deschisese un proces la Tribunalul Ilfov, dar care se încheiase „din lipsă de probe”, evident, pentru a nu supăra aliatul rus. Eminescu primise sarcina de a traduce în română un volum cu documente din colecția Hurmuzaki (Eminescu era printre cei mai buni vorbitori de germană), volum care va fi finalizat, va fi publicat, fără ca numele lui Eminescu să apară. Eminescu primise însă în avans banii pentru acest efort intelectual.

La Florești, vizitând pădurea locală, știind că istoricii plasaseră bătălia de la Rovine în proximitatea Jiului la Craiova, Mihai Eminescu a scris versurile bătăliei lui Mircea contra lui Baiazid care vor face parte din Scrisoarea III, publicată la 1 mai 1881.

Un frate al poetului, Matei Eminescu, multiplu decorat pe frontul Războiului de Independență, cel mai mic din frații Eminescu a locuit mult timp la Turnu Severin, fiind administrator al Moșiei Glogova. Matei Eminescu a trăit pe Strada George Manu (azi Strada Mihai Eminescu). A fost tatăl istoricului militar, colonelul Gheorghe Eminescu.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa