sâmbătă, 25 martie, 2023

Olteanul Vasile Gagiu – primul ofițer superior român care a intrat în fruntea armatei sale în Cetatea Unirii, Alba Iulia

Noutati

Regimentul 5 Vânători își avea cazarma în Craiova, pe Strada Caracal, Nr. 99. Azi, acolo se află Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”-Scorpionii Roșii.

Regimentul 5 Vânători făcea parte din Divizia 2 Infanterie. Aceasta avea 12 unități cantonate la Craiova, Balș, Slatina, Caracal și Râmnicu-Vâlcea. Regimentul s-a acoperit de glorie în Bătălia de la Mărășești.

Regimentul 5 Vânători, comandat de Locotenent-colonelul Vasile Gagiu a fost prima unitate militară românească intrată în Cetatea Marii Uniri. Era practic o reluare a istoricei intrări în Alba Iulia din 1599 a marelui domnitor Mihai Viteazul.

Oltenii au fost așadar primii soldați ai Armatei Române care au intrat în Alba Iulia pentru prima oară în 1918.

Vasile Gagiu s-a născut în 1871. În 1899 a fost sublocotenet. În 1905, fiind căpitan, a fost atașat militar în Imperiul Austro-Ungar.

În Bătălia de la Mărășești avea gradul de locotenent-colonel. În 1918, unitatea sa era cantonată în sudul Transilvaniei. De aici, după actul istoric de la 1 Decembrie 1918, el a primit ordinul să înainteze spre Alba-Iulia, unde a intrat la 18 decembrie 1918.

Colonelul Vasile Gagiu a primit de la Samoilă Mârza un exemplar personalizat din albumul său fotografic despre Marea Unire. Într-o imagine executată de Samoilă Mârza, colonelul Vasile Gagiu apare al patrulea din stânga, cu sabia în mână.

Vasile Gagiu a participat la Oradea, la 10 mai 1919, la paradă alături de familia regală a României. În vară, a participat la cucerirea Budapestei, în fruntea unității sale, impunînd pentru totdeauna dreptul istoric al României asupra Transilvaniei.

După război, a fost prefect al Județului Dolj. A fost membru al Ligii Poporului, partidul creat de generalul Alexandru Averescu, devenit mareșal din 1930.

Potrivit site-ului „Oltenia Mea”, numele colonelului Vasile Gagiu nu se găsește în dreptul niciunei străzi din Oltenia.

A decedat la 10 noiembrie 1945, fiind înhumat la Cimitirul Ungureni.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa