Atunci când ai o piesă de mobilier cam veche, dar pe care o iubești cu tot sufletul tău, începi să te întrebi dacă merită să o recondiționezi. Sau este oare mai bine să renunți la ea, oricât de tare te-ar durea această decizie? Adevărul este că la întrebarea „merită să îți recondiționezi mobila?” nu există un răspuns universal valabil. Depinde. Află din acest articol cum îți dai seama dacă mobilierul tău merită recondiționat sau nu!
- Merită să îți recondiționezi mobila?
Atunci cînd ai de luat o astfel de decizie, este important să fii practic și să lași emoțiile deoparte. Primul pas pentru a ajunge la un răspuns corect este să evaluezi obiectiv starea în care se află acea piesă de mobilier.
Dacă lemnul este încă în stare bună și nu prezintă crăpături, înseamnă că ai nevoie doar de o schimbare a aspectului. Poți face acest lucru foarte simplu căutând în magazinele de vopsea pentru mobilă. Cu o astfel de vopsea, transformi mobila veche într-una nouă simplu, rapid și ieftin.
Dacă lemnul este crăpat ușor pe alocuri, poți folosi un material de umplere înainte de a vopsi. Totuși, dacă aceste crăpături sunt mari, iar lemnul este putrezit pe colțuri, atunci poate ar fi mai bine să renunți la ideea de recondiționare. Chiar dacă vizual rezultatul va fi bun, tu vei avea în final tot o mobilă din lemn slăbit de timp, care poate ceda oricând.
La fel, poți analiza stabilitatea mobilierului tău. Dacă este nevoie să îi schimbi balamalele sau picioarele pentru a elimina scârțâitul și a obține stabilitate, este în regulă. Poți folosi și câteva șuruburi, cuie sau colțare pentru a te asigura că acea piesă mai rezistă 10-20 de ani. Totuși, dacă se rup bucăți din lemn atunci când încerci să faci aceste lucruri, înseamnă că procesul de putrezire a lemnului a debutat deja, iar recondiționarea nu mai poate salva acea piesă de mobilier.
Așadar, făcând o astfel de analiză, poți decide dacă merită să recondiționezi acel mobilier sau nu. Dacă alegi varianta recondiționării prin vopsire, te sfătuim să aplici la final un strat de ceară cu o pensulă plată, pentru a sigila vopseaua. Astfel, te asiguri că piesa restaurată de tine va arăta ca nouă pentru mult timp de acum înainte.
Dacă ai piese dragi de mobilier, recondiționează-le din timp și nu le lăsa să se degradeze prea mult. Sperăm că aceste sfaturi îți vor fi utile pentru următorul tău proiect de bricolaj!