marți, 21 martie, 2023

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis criticat în „Afacerea Parthenonului”

Noutati

Premierul grec de dreapta Kyriakos Mitsotakis face obiectul unor critici masive în Grecia de către intelectualii greci, mai ales de către aehbeologi. La finele anului trecut, el a făcut o vizită la Londra unde se pare că demnitarul elen a depășit linia roșie trasată de opinia publică din Grecia. El a fost de acord ca o parte din elementele arhitectonice ale Akropolei care se află la British Museum să fie aduse la Atena cu titlu de împrumut, iar Atena să trimită la Londra alte aretfacte antice, pentru ca la Londra și Atena să se organizeze expoziții.

Opinia publică elenă este furioasă pentru că acest accept al premierului înseamnă o recunoaștere tacită că British Museum ar deține legal aceste artefacte.

Povestea „artefactelor Elgin” sau „Afacerea Parthenonului” reprezintă o acțiune controversată a ministrului plenipotențiar al Imperiului Britanic la Constantinopol, Lordul Elgin care la 1802 a sustras ilegal artefacte de pe Akropole ( templele Parthenon, Erechteion) pe care le-a transportat spre Anglia. Nava care le transporta s-a scufundat, lordul reușind să găsească oameni care să le scoată din apă și să le încarce pe alt vas. Lordul a vândut Muzeului aceste artefacte.

În fapt, lordul și-a trimis omul de încredere care l-a mituit pe caimacamul otoman al Atenei care i-a semnat un acord de demantelare a unor artefacte și a le muta de pe locul inițial pentru a fi desenate și măsurate nu pentru a le sustrage și a le scoate din situl Akropolei. Parthenonul și Akropola fuseseră lovite de un proiectil tras de venețieni în Parthenon pe care turcii îl foloseau ca depozit de muniție cu peste un secol și jumătate mai devreme.

În anii 80, actrița Melina Merkouri a inițiat demersul oficial elen de condamnare a furtului realizat de lordul Elgin (există scrisori ale omului de încredere ale lui Elgin care recunoaște că l-a mituit pe caimacamul otoman al Atenei) și de recuperare a artefactelor. Legislația mondială a obiectelor istorice spune că artefacte care au fost luate ilegal dintr-o țară trebuie restituite țării care le-a pierdut.

British Museum susține că a achiziționat artefactele de la Lordul Elgin, numai că Lordul Elgin a luat ilegal artefactele pe care le-a vândut.

Amal, soția marelui actor George Clooney, o celebră avocată specializată în litigii internaționale și-a oferit acum un deceniu serviciile statului elen pentru a recupera legal artefactele.

Este de așteptat ca premierul elen Kyriakos Mitsotakis să își reevalueeze acțiunea.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa