marți, 18 martie, 2025

România își consolidează rolul de hub energetic prin participarea la proiectul Coridorul Verde

Noutati

România își întărește poziția pe harta energetică a Europei prin participarea la proiectul Coridorul Verde, o inițiativă majoră menită să asigure o energie mai sigură, mai ieftină și mai curată. Anunțul a fost făcut luni de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi, la reuniunea ministerială de la Budapesta, împreună cu omologii din Ungaria, Azerbaidjan, Georgia și Bulgaria, am discutat despre Coridorul Verde, cel mai mare proiect energetic verde din Uniunea Europeană. Acesta va conecta energia din surse regenerabile produsă în cele cinci țări, iar România joacă un rol central. Coridorul Verde va include cel mai lung cablu submarin în curent continuu din lume, de peste 1100 km”, a scris Burduja.

Proiectul, evaluat la peste 10 miliarde de euro, a fost lansat la București în 2022, în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acord de solidaritate energetică între România și Ungaria

În cadrul aceleiași reuniuni, ministrul Burduja a semnat, alături de omologul său ungar, Szijjarto Peter, un acord între Guvernul României și Guvernul Ungariei privind măsuri de solidaritate pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale.

„Într-un moment complicat pentru Europa, consolidăm cooperarea energetică cu țările vecine. România și Ungaria își asumă responsabilitatea de a reacționa rapid în situații de criză, pentru a proteja consumatorii din cele două țări, fără a afecta piața internă”, a precizat Burduja.

Proiectul Neptun Deep și independența energetică a Europei

Ministrul român a discutat și despre stadiul proiectului Neptun Deep, subliniind rolul României în reducerea dependenței europene de gazul rusesc.

„I-am spus și ministrului maghiar: nu ne deranjează deloc să înlocuim dependența Ungariei față de Rusia cu o dependență față de România. Suntem un partener corect, cu valori europene. Strict din ceea ce nu vom avea nevoie pentru consumul intern, vom putea exporta la un preț bun, în interesul românilor – pentru dezvoltare, locuri de muncă și creștere economică”, a subliniat Burduja.

Oficialul român a punctat importanța interconectării statelor central-europene cu granița de est a Uniunii Europene, pentru diversificarea surselor de energie și creșterea producției.

„Sunt pași mari pe care continuăm să îi facem și nu ne vom opri, indiferent de manipulări și de încercările de destabilizare ale celor care nu vor o Românie și o Europă independente energetic”, a concluzionat ministrul Energiei.

(P)

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Ortodont
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
ITexclusiv.ro

Vadrexim - Anvelope de calitate!
Taxi Heathrow
mutari mobila
Clinica stomatologie Bucuresti

Comunicate de presa