Despre Mircea Veroiu se poate spune că a fost unul din regizorii făcuți practic pentru filmele psihologice, de acțiune, cu mișcări bruște care pun aparatul de filmat într-o întrecere cu sine însuși, sfidând gravitația și legile fizicii.
Cel puțin asta a fost impresia mea când am revăzut două dintre filmele sale, Semnul Șarpelui și 7 zile. Dacă primul privește o situație din Ardealul perioadei contemporane cu proclamarea Republicii Populare Române, când o bătrână proprietară visează să se răzbune pe cei care i-au trimis fiul pe front profitând de schimbarea politică și prin orice mijloace, inclusiv ajutorul unui contrabandist-om de onoare, adversar al ator contrabandiști fără onoare, cel de al doilea privește o acțiune de contraspionaj într-o săptămână, insistând pe eforturile unei echipe de contrainformații pentru a lichida un act de spionaj industrial care ar fi afectat cercetarea românească.
Un alt film de compoziție pe care l-am revăzut, Somnul Insulei vine și el cu drama geniului sufocat de dictatură care este în imposibilitatea de a alege, sfârșind prin moarte, indiferent de drumul ales, al opoziției supreme sau al colaboraționismului din speranța luptei din interiorul sistemului,
Născut la la 29 aprilie 1941, la Târgu Jiu, Mircea Veroiu a absolvit IATC în 1970. Asta după ce inițial absolvise IEFS dar nu a mers la Oltenița unde trebuia să funcționeze ca profesor de sport. Devenit regizor, Mircea Veroiu a trecut ușor de la filmele sus-menționate, la filme -ecranizare precum Dincolo de pod, după Mara lui Ioan Slavici Adela, după Garabet Ibrăileanu și Craii de curte veche după romanul omonim al lui Matei Caragiale. Spre cinstea lui, a reușit să redea cu o mare fidelitate temele importante ale romanelor care au stat la baza scenariului.
A regizat și Artista Aurul și Ardelenii, unul din cele trei filme ale seriei, arătând că și cinematografia românească putea să producă filme pe care italienii le numesc Western-Spaghetti, numai că „Eastern-ul” românesc avea o nuanță a patriotismului eroilor români prinși în acțiunea tipic western-urilor americane: trupe de teatru paravan pentru tâlhari, luptele dintre indieni și armata americană etc.
Mircea Veroiu are o preferință pentru actori mari ca Victor Rebengiuc, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Albulescu, Irina Petrescu, Ilarion Ciobanu, Leopoldina Bălănuță, Ion Caramitru, Ștefan Sileanu, George Motoi, Mircea Diaconu etc.
Din păcate regizorul Mircea Veroiu ne-a părăsit la 26 decembrie 1997, lăsând în urma sa filme remarcabile dar lăsând un gol și mai mare în cinematografia noastră.