sâmbătă, 25 martie, 2023

Un deceniu fără Sergiu Nicolaescu

Noutati

Mulți l-au apreciat, mulți l-au urât sau l-au acuzat că a mistificat istoria în filmele sale. Istoria nu se învață din filme dar filmele au și ele rolul lor în învățarea istoriei. Filmul istoric este o ficțiune cu o bază reală. Este vorba aici de Sergiu Nicolaescu, regizor și actor român de înaltă clasă, Este un om care a prins trei revoluții în direct (Budapesta 1956, Praga 1968 și București 1989, aici având un rol determinant). A făcut 54 de filme de autor la care se adaugă 27 de coproducții, multe scurtmetraje si filme în care a jucat ca actor, fără a fi regizorul lor.

Deși aduceau tributul ideologic cuvenit autorităților (doar punga cu bani la autorități era), filmele lui Sergiu Nicolaescu erau spectaculoase. A fost la un pas să facă filmul Mihai Viteazul cu nume precum Charlton Heston, Elisabeth Taylor sau Richard Burton (acest actor jucase rolul lui Tito în filme iugoslave la Sutjeska sau Neretva). Care era diferența dintre Sergi Nicolaescu și Clint Eastwood când îl jucau pe comisarul Moldovan, respectiv inspectorul Harry?

Sergiu Nicolaescu a filmat scene de luptă cu oameni și mașini în mișcare, azi acestea fiind în mare măsură computerizate. Avea simțul poziționării aparatului de filmat, avea viziunea de ansamblu.

Sergiu Nicolaescu a clădit studiourile Buftea atât înainte cât și după ce Lica Gheorghiu a dispărut din lumina reflectoarelor, imediat după moartea lui Gheorghiu Dej, tatăl ei.

Film istoric, film artistic, comedie, film biografic, polițist sunt genuri pe care Sergiu Nicolaescu le-a abordat.

Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu la 13 aprilie 1930, după care a plecat la Timișoara, la vârsta de 5 ani. A devenit student la Marină, s-a retras pentru că dosarul politic nu era bun, a intrat apoi la Politehnica din București și a ajuns să lucreze la Studiourile Sahia ca inginer. Steaua lui a început să urce.

Ion Siminie și Alexandru Dobrescu au fost doi actori pe care Sergiu Nicolaescu i-a distribuit prin simplul motiv că semănau cu personaje pe care el dorea să le imortalizeze pe ecran. Au fost actori mari pe care Sergiu Nicolaescu i-a reunit pe același generic. A avut prietenii dar și multe antipatii, fiind considerat protejat al lui Ion Gheorghe Maurer și o vreme chiar al lui Ceaușescu. Filmele lui Sergiu Nicolaescu au adus valută României, poate cât unele din fabricile cu care se mândrea atât sistemul comunist la congrese. Sergiu Nicolaescu a intuit marele potențial pe care îl avea Amza Pellea care până la colaborarea cu Sergiu Nicolaescu jucase un rol negativ în filme din seria Haiducilor. Azi Decebal sau Mihai Viteazul sunt vii în conștiința noastră fie și pentru că rolurile i-au aparținut lui Amza Pellea.

Nu a fost Sergiu Nicolaescu singurul regizor de film istoric, dar a fost cel mai mare și mai important pentru că a surprins istoria din Antichitate și până în contemporaneitate cu filmele sale de profil.

Revoluționar și om politic, Sergiu Nicolaescu a murit la 3 ianuarie 2013, luând cu el multe din secretele lumii în care a trăit.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa