marți, 21 martie, 2023

Un nume de referință în istoria teatrului românesc: Demostene Tranulis

Noutati

Demostene Tranulis a avut o viață de roman. Cei 63 de ani ai vieții sale coincid cu trecerea Constanței de la un oraș medieval la un oraș modern cu o arhitectură și o cultură naționale.

Născut la 22 martie 1883, la Constanța, într=o familie de greci, Demostene Tranulis s-a remarcat ca erou pe front, filantrop în viața social-culturală și un mare negustor în cea economică.

Un liceu, Mircea cel Bătrân, o biserică, remarcabila Capelă Militară se leagă de numele său în Constanța.

Demostene Tranulis a pus la 27 martie 1927 piatra de temelie a Teatrului Fantasio din Constanța, al doilea teatru după Elpis, ridicat la 20 decembrie 1898. L-a finalizat în 1930, cheltuind aproape 6 milioane lei. A avut acceptul istoricului Nicolae Iorga, șeful Ligii Culturale din acei ani. Demostene Tranulis a fost un erou. El a avut încă patru frați, toți băieți, el fiind cel de al treilea. Greci de origine, dar cetățeni români, frații Tranulis au luptat în Dobrogea în 1916 și la Mărășești în 1917.

Demostene Tranulis a construit un cinematograf în 1918, altul în 1921 și a realizat un film documentar despre Dobrogea în 1925. A editat o revistă de specialitate, prima din Dobrogea.

Demostene Tranulis a trăit abuzurile legionarilor care l-au dat afară în 1940-1941din teatrul construit de el și pe care în 1945 urma să îl cedeze statului, apoi abuzurile sovieticilor care i-au transformat teatrul în obiectiv militar.

Demostene Tranulis a murit la 24 iulie 1946, ucis de o embolie, după ce ajunsese într-o situație financiară grea.

Membrii familiei sale, Comunitatea Elpis și Uniunea Elenă au ținut să-l omagieze, dezvelind o placă memorială la Teatrul Fantasio la 27 martie 2015 și în noiembrie 2016, inaugurând în foaierul teatrului un bust al marelui filantrop grec din Constanța.

- Advertisement -spot_img

Alte articole

- Publicitate -

Farmaciile Dr.Max

Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Comunicate de presa